Lekker koken in een duurzame keuken

Houd je van koken en wil je niet alleen lekker, maar ook duurzaam eten? Kijk dan niet alleen naar het voedsel dat je koopt, maar ook naar de manier waarop je kookt en hoe duurzaam je keuken is. Een duurzame keuken ontstaat deels door energiezuinige apparaten en deels door hoe je die apparaten gebruikt.

Koop energiezuinige apparaten

Hoe duurzaam zijn de apparaten in je keuken? Zijn ze zuinig in gebruik of zijn ze op een milieuvriendelijke manier gemaakt? Vragen waar je misschien niet meteen over nadenkt. Maar als je écht duurzaam wilt koken is verstandig hierbij stil te staan. Natuurlijk ga je nu niet alles meteen vernieuwen, maar mocht je toe zijn aan een nieuwe koelkast, vriezer of vaatwasser? Kies een zuinig exemplaar. Deze apparaten zijn dan wel wat duurder in aanschaf dan apparaten die minder energiezuinig zijn. Maar het scheelt wel aardig wat water en stroom. Dit zie je terug op de energierekening. Komt een zuinige apparaat financieel even niet uit? Dan is witgoed huren een goed alternatief. Zo ben je niet in 1x een hoop geld kwijt en kun je wel de meest duurzame apparaten gebruiken.

Gebruik de apparaten duurzaam

Hoe duurzaam je keuken is ligt niet alleen aan de apparaten. Een zuinige vaatwasser half gevuld aanzetten bijvoorbeeld is niet echt duurzaam. Je bespaart al snel zo’n 15% stroom als je de vaatwasser vol aanzet. Hetzelfde geldt voor de koelkast open laten staan. Dit kost aardig wat energie. Sluit dus altijd meteen de deur als je er iets uit hebt gepakt. Het is zeker de “moeite” waard om je keuken anders te gaan gebruiken. Het is even wennen misschien, maar je bespaart zo wel een hoop energie en dus geld.

Bewaar restjes in milieuvriendelijke verpakkingen

Koop voedsel slim in en voorkom zo voedselverspilling. Heb je eten over? Bewaar het in de koelkast en eet het binnen een paar dagen op. Of leg de restjes in de vriezer. Dan kun je het langer bewaren. Wat je ook kiest; gooi het in ieder geval niet weg! Voedselrestjes bewaren is dus al heel duurzaam, maar ook dit kan nog duurzamer. Hoe dan? Door het in milieuvriendelijke verpakkingen te bewaren als je het invriest. Kies bijvoorbeeld voor vriesvaste glazen of RVS bakjes die je kunt afwassen en vaker kunt gebruiken.

Lees energielabels aandachtig

Is het tijd om de koelkast, vaatwasser of vriezer te vervangen? Kijk dan goed naar de energielabels op deze producten. Het energielabel bestaat uit verschillende onderdelen. Deze losse onderdelen bepalen samen de duurzaamheid van het apparaat. Let vooral op het verbruik, aangegeven in KwH per jaar. Hoe lager dit getal, hoe zuiniger. Vooral bij apparaten die altijd aan staan, zoals een koelkast en vriezer, wil je dit zo laag mogelijk hebben. Vanaf maart 2021 komt er een nieuw energielabel. Hierop kun je nog sneller zien hoe duurzaam het apparaat eigenlijk is. Je kunt energiezuinige apparaten ook leasen. Witgoed verhuur is handig én duurzaam. Handig omdat je niet een hoog bedrag in 1x betaalt en je geen zorgen hebt als het apparaat kapot gaat. Het verhuurbedrijf lost dit voor je op. Onderhoud, reparatie en verhuiskosten zijn vaak inbegrepen in de huurprijs. En duurzaam omdat het apparaat na gebruik teruggaat naar de verhuurder die het apparaat opknapt en een tweede leven geeft. Dit scheelt weer afval.