Indonesië aan de keukentafel

We houden graag van het uitproberen van nieuwe smaken, zeker als we dit kunnen combineren met een prachtige vakantie naar een ver land. Het is nu wat lastiger om zo’n lange reis te maken, maar dat betekent niet dat we geen gebruik kunnen maken van de ingrediënten van andere landen om zo onze maaltijd dat kleine beetje vakantiegevoel te geven.

We kunnen het natuurlijk wat dichter bij huis vinden, zoals de kruiden en specerijen van andere Europeaanse landen. Maar daarnaast kan het misschien een leuke afwisseling zijn om te kiezen voor wat verdere landen en de passende smaken, zodat we onze maaltijden geheel kunnen omtoveren met smaken die we nog niet eerder hebben geprobeerd.

De Indonesische kruiden en specerijen

Een van de smaken die geprobeerd moeten worden, zijn die van de Indonesische keuken. Dit warme en exotische land maakt gebruik van verschillende heerlijke kruiden en specerijen die aan iedere maaltijd een pittig nieuw smaakje kunnen geven. In eerste instantie kunnen de namen wat lastiger lijken, zoals djahe, djinten en koenjit, maar deze kruiden staan ook bekend als gemberwortel, komijn en kurkuma.

Dit soort kruiden worden steeds populairder en worden door vele mensen steeds meer toegevoegd tijdens de maaltijdsbereiding. Ze brengen een veelzijdigheid met zich mee die we steeds vaker gebruiken en zelfs passend kunnen maken bij de Nederlandse keuken.

Onze smaken, maar dan anders

Het toevoegen van deze kruiden en specerijen kan de maaltijd op verschillende manieren veranderen in een nieuwe smaaksensatie. Zo kunnen ze een romige smaak toevoegen aan verschillende sauzen of juist een pittige ondertoon geven aan de groenten die we normaal gesproken gewend zijn. Waarbij gemberwortel een frisse en misschien wat scherpe citroenachtige smaak met zich meebrengt, is komijn een zoete en nootachtige smaak en is kurkuma bekend van de curries en pittigere smaken.

Alhoewel het misschien niet smaken zijn die we gewend zijn, kunnen we voor iedere smaak een goede bestemming vinden tijdens de bereiding van onze maaltijden. We kunnen ze toevoegen aan sauzen of soepen en zo de basis van onze maaltijden op een diverse manier veranderen. Daarnaast kunnen de kruiden in de vorm van een poeder ook gemakkelijk toegevoegd worden aan andere ingrediënten tijdens het koken.

De Nederlandse keuken begint langzaamaan te veranderen en nieuwe, buitenlandse smaken in zich op te nemen. We reizen steeds een beetje verder en nemen dingen mee waar we thuis van willen blijven genieten. Een makkelijke manier om dit te blijven doen, is via het koken en ook de Indonesische keuken heeft ons veel te brengen. Gelukkig is het nu via webshops als Natural Spices ook in corona tijden mogelijk om exotische specerijen te bemachtigen.