Bekende Italiaanse kazen

Italië staat bekend om de lekker pizza’s en pasta’s. Maar natuurlijk kan je veel meer Italiaanse lekkernijen vinden. Formaggio (kaas) is daar een van. Gelukkig hoef je voor een lekker Italiaanse kaas niet helemaal naar Italië omdat ze bijna overal te koop zijn. Als je er eentje wilt kopen dan kan je het beste naar een goede kaasleverancier gaan. Hier zijn de beste Italiaanse kazen op een rijtje.

Mozzarella

Mozzarella is een van de bekendste en lekkerste Italiaanse kazen. Het is een vochtige, witte, eivormige dikke kaas. Vroeger werd die gemaakt van buffelmelk maar tegenwoordig gewoon van koemelk. Het is lekker om met mozzarella te koken. Je kan het namelijk in veel gerechten kwijt. Bijvoorbeeld in verschillende salades, pasta’s en panini’s. De naam mozzarella komt omdat de kaas geen harde korst heeft zoals gewone kazen. Oorspronkelijk komt de mozzarella uit Napels. Nu wordt de kaas in heel Italië gemaakt.

Gorgonzola

De gorgonzola kaas heeft een groenblauw uiterlijk. Dat uiterlijk komt doordat het een blauwschimmelkaas is. De schimmel is verantwoordelijk voor zijn bekende smaak. Hoe meer schimmel hoe sterker de smaak is. Je kan de kaas gewoon zo eten met een broodje. Daarnaast wordt hij ook gebruikt in sauzen en op sommige pizza’s. Het heeft een zachte, boterachtige textuur.

Parmezaanse kaas

Een andere bekende kaas is de parmezaanse kaas. Die kaassoort komt uit Parma Italië. Het is een van de bekendste kazen in Italië omdat het veel in de keuken gebruikt wordt. De rijp periode van deze kaas verschilt van 1 tot 7 jaar. Uiteindelijk is de kaas heel lang houdbaar. De parmezaanse kaas wordt het meest in de kant-en-klaar geraspte vorm verkocht. Zo kan je die kaas als topping voor de pasta’s gebruiken.

Mascarpone

Verder heb je nog mascarpone. Het is een roomkaas die niet alleen gebruikt wordt in risotto’s en pastasauzen. Namelijk ook in kwarktaart en desserts. Het zorgt voor een vollere smaak. Het is gemaakt van lichte room, door de toevoeging van wijnsteenzuur wordt het een smeerbaar product. De kaas komt van origine uit Noord-Italië.

Het stukje Italië proeven

Mocht je na het lezen van dit artikel trek hebben in een Italiaanse lunch of diner. Voor een Italiaanse lunch in Hoofddorp kan je terecht bij Woodstone Pizza. Het is een unieke beleving om de Italiaanse sferen in Nederland te proeven. Want Italiaans eten blijft natuurlijk het lekkerste eten.