Informatie over pizza's bakken in de oven

Na de voorbereiding is het tijd om de pizza te bakken in de oven. Helaas is een huishoudoven niet erg geschikt voor het bakken van pizza's. Gelukkig kunnen we met een aantal tips toch een goed resultaat boeken. En als dat nog niet voldoende is, zijn er ook nog enkele hulpmiddelen die je kunnen helpen de perfecte pizza thuis te bakken. Wil je liever snel eten? Dan kun je ook een pizza bestellen via snellepizza.nl. Via deze website kun je eenvoudig pizzeria’s vergelijken.

Professionele houtgestookte ovens

Pizzeria's gebruiken speciale houtovens die bijzonder heet gestookt worden. Veel heter dan de hoogste temperatuur van huishoudovens. Professionele ovens houden bovendien de warmte goed vast waardoor de temperatuur constant heel hoog is. Bij huishoudovens is dat niet zo. De maximale temperatuur is een stuk lager dan die van pizzaovens. En zodra de deur van de oven opengaat ontsnapt er warme lucht en zakt de temperatuur aanzienlijk. De hoge temperatuur zorgt ervoor dat pizza's in een pizzeria maar heel kort hoeven te worden gebakken. Soms zelfs maar één minuut. Deze korte baktijd is bepalend voor de structuur van de korst. Ook bakken pizzeria's de pizza's direct op de stenen van de houtgestookte oven. De combinatie van bakken op steen en het gestookte hout zorgen voor een unieke smaak en geur die thuis moeilijk te benaderen is. Gelukkig kunnen we met enkele eenvoudige tips en hulpmiddelen het bakken in een professionele houtoven heel goed benaderen.

Gebruik de hoogste temperatuur

Het spreekt voor zich, maar om thuis het beste resultaat te verkrijgen dien je de hoogste temperatuur van de oven te gebruiken. Meestal is dat rond 250-275 graden. Hoe hoger hoe beter en hoe korter de baktijd wordt. Om de oven op zijn maximale temperatuur te krijgen is het ook goed om lang voor te verwarmen. Meestal wordt 15 minuten aangehouden om een oven voor te verwarmen. Als je een pizza gaat bakken verwarm de oven dan zeker 30 minuten door en door op zijn heetste stand. Je kan de laatste vijf minuten voor de pizza de oven in gaat ook de grill aanzetten. Op die manier creëer je nog wat extra warmte. Zet de gril wel weer uit zodra je de pizza in de oven doet.

Draai de pizza halverwege de baktijd

Vaak is de warmte niet helemaal gelijk in de oven. De voorkant is dan kouder dan de achterkant van de oven. Daardoor wordt de pizza niet gelijkmatig gaar. Om dat te voorkomen kun je de pizza halverwege de baktijd een halve slag (180 graden) draaien.

Gebruik de convectiefunctie van de oven

Sommige ovens hebben de mogelijkheid om de lucht te laten circuleren. Deze zogenaamde convectiefunctie kun je gebruiken om de pizza nog beter te bakken. De circulerende lucht heeft verschillende voordelen. Ten eerste lijkt de oven aanzienlijk warmer waardoor de kooktijd verkort wordt. Daarnaast wordt de warmte gelijkmatiger verdeeld. Daardoor wordt de pizza's regelmatiger gebakken en gelijkmatiger gaar. Zet de convectiefunctie uit als je de oven open doet om de pizza in de oven te doen. Op die manier voorkom je dat er warme lucht uit de oven geblazen wordt en de oven afkoelt. Liever een pizza bestellen? Probeer dan eens de pizzeria Domino’s pizza.

Verschillende bakmethoden

In Nederland worden de meeste pizza's op de plaat gebakken. Dat wil zeggen dat de pizza op een ingevette bakplaat wordt gelegd om te bakken. Er zijn echter meer methoden om pizza's te bakken:
  • In een speciale pizzavorm van metaal of siliconen. Deze zijn makkelijk in het gebruik en het deeg blijft minder plakken aan de vorm.
  • Op een pizzasteen. Met de pizzasteen benader je het bakken zoals dat in de professionele pizzeria wordt gedaan.
  • Op een pizza rooster. Dit geeft een bijzonder krokant resultaat.
  • Op de barbecue. Een relatief onbekende methode die voor een bijzondere smaak zorgt.